O Malom Lošinju

Svi mi, koji imamo privilegiju živjeti na otoku Lošinju, možda i ne znamo najbolje opisati sve ono što ga čini jednim od najprivlačnijih hrvatskih otoka. Navikli smo na te svakodnevne ljepote pa ih stoga možda manje primjećujemo. Svima vama, koji nam dolazite po prvi puta, pokušat ćemo to predočiti uz malu pomoć vaše mašte. Zato zamislite sljedeće:

Zamislite vaš idealni odmor na spokojnom, sunčanom otoku koji je dovoljno daleko od uobičajene gradske vreve, a opet vrvi životom i dovoljno je blizu svih važnijih događanja. Zamislite beskrajno duge šetnje uz obalu uokvirenu gustim, mirisnim borovim šumama i bistro more iz kojeg će vam i dupini poželjeti dobrodošlicu. Zamislite radosni ljetni žamor koji se širi iz bezbrojnih, suncem okupanih uvala. Zamislite svu raskoš mediteranskih mirisa i okusa koji su vam na dohvat ruke. U smiraj dana, zamislite pogled s vrha brda na mnogobrojne otočiće i hridi, čiju ćete tajnovitu i neodoljivu ljepotu poželjeti što prije otkriti i bolje upoznati. Sada podvucite crtu ispod vaših maštarija i dobili ste barem mali dio svega što vam otok Lošinj može pružiti.

Grad Mali Lošinj drugasmjestio se na samom dnu duboke i prirodno zaštićene uvale. Prvo naselje na mjestu današnjeg grada spominje se još davne 1398. godine, dok svoje zlatno doba proživljava sredinom 19. stoljeća, prvenstveno kroz snažno razvijeno pomorstvo i brodogradnju. Mali Lošinj je tada imao najrazvijeniju trgovačku flotu na Jadranskom moru, a u gradu i okolici bilo je čak 11 brodogradilišta! Blaga klima tijekom cijele godine pogoduje bujnoj vegetaciji, stoga nije ni čudno što na otoku uspijeva više od 1000 različitih biljnih vrsta. Sve prednosti mediteranske klime i njen blagotvorni učinak na ljudsko zdravlje, prva je još u davnim vremenima otkrila austrougarska aristokracija. Proglasili su Lošinj klimatskim lječilištem i izgradili brojne vile i ljetnikovce, koji su i danas, u svom obnovljenom izdanju ukras grada i otoka.

Dugu i uspješnu turističku tradiciju nastavljaju i moderni novoizgrađeni hoteli, koji se neprestano obogaćuju novim sadržajima. U posljednjih nekoliko godina, Lošinj je dodatno osnažio svoju ponudu smještaja, koja će zadovoljiti i najzahtjevnije goste. Na prekrasnim lokacijama nanovo su izgrađena ili u potpunosti obnovljena tri luksuzna hotela s 5 zvjezdica. Mnogi drugi hoteli na otoku, također su obnovljeni i osuvremenjeni. Neki od njih imaju wellness centre i bazene s grijanom morskom vodom te su s pravom ponosni na svoje 4 zvjezdice. Želite li doživjeti Lošinj kroz intimniju atmosferu i prisnije druženje, na raspolaganju vam je velik broj modernih obiteljskih apartmana u privatnom smještaju. Kroz druženja s ljubaznim domaćinima saznat ćete više o otočkim običajima i tradiciji, uživajući usput u tradicionalnoj kuhinji temeljenoj na svježim plodovima mora,  aromatičnom bilju i maslinovom ulju. Raj za sva osjetila.

 

Svi koji vole aktivan odmor i kretanje, na Lošinju će doći na svoje. Staze i šetnice koje vode kroz miomirisni okoliš, dovest će vas do skrivenih zaseoka duge i zanimljive povijesti. Podmorje prepuno pećina i grebena spremno će prihvatiti nove znatiželjnike, a ako su vam draže sportske aktivnosti na morskoj površini, pronađite zadovoljstvo u jedrenju, surfanju, skijanju i sportskom ribolovu. Nakon aktivno provedenog dana, ugodno tople lošinjske noći stvorene su za vaše opuštanje i zabavu. U konobama i tavernama dočekat će vas “živa” glazba ili dobra klapska pjesma, a u noćnim klubovima zaplešite i razonodite se do kasnih noćnih sati. U širokoj paleti svakodnevnih kulturno-zabavnih sadržaja i vi ćete sigurno pronaći nešto po svom ukusu.

Želite li saznati više o povijesti grada i otoka, svaki muzej i galerija ispričat će vam uzbudljivu priču o lošinjskim ljudima i događajima. Palača Fritzi čuva bogatu zbirku lošinjskih prvaumjetnina obitelji Piperata i Mihičić. Muzejsko-galerijski prostor Kula u Velom Lošinju vratit će vas natrag u burnu povijest lošinjskih kapetana i njihovih jedrenjaka. S krševite uzvisine Tematskog vidikovca Providenca pruža se pogled od kojeg zastaje dah – zalazak sunca uz pogled na otoke lošinjskog arhipelaga, nezaboravan je doživljaj. Drevni Apoksiomen nakon 2000 godina doživljava drugu mladost u novom muzeju koji nudi upečatljivo audiovizualno iskustvo. Osor, grad-muzej star četiri tisuće godina, najveći je kulturno-povijesni spomenik na otoku. Svaki kutak mjesta svjedok je tisućljetne povijesti. Već tradicionalno, u božanstvenoj prirodnoj akustici katedrale koja datira iz 15. stoljeća, održavaju se Osorske glazbene večeri – festival klasične glazbe.

Bez razlike jeste li skloniji relaksaciji i dokoličarenju, ili ste poklonik aktivnog odmora, vjerujemo kako ćete u bogatstvu sadržaja na našem otoku i vi pronaći nešto po vašoj mjeri. Putnička agencija Mediteran može vam u velikoj mjeri olakšati odabir i pronaći pravi smještaj za vas i vašu obitelj. Još od 2007. bavimo se iznajmljivanjem smještaja u privatnim apartmanima, sobama, hotelima i vilama. U našoj agenciji možete iznajmiti bicikl ili skuter, što je najbolji način za otkrivanje i onih najskrovitijih krajolika otoka Lošinja. Sretni smo i ponosni što smo svojim radom i zalaganjem u posljednjih 10 godina i mi postali dio uspješne i nadaleko poznate lošinjske turističke ponude.

Do vašeg prvog posjeta, Lošinj će vam možda biti samo još jedna u nizu ljetnih epizoda. Međutim, jednom kad vas opčini svojim mediteranskim šarmom, prirodnim ljepotama i prijateljskom atmosferom, ubrzo će postati vaša priča u nastavcima. To najbolje znaju svi koji nam se desetljećima vraćaju i kojima otok Lošinj nije samo drugi dom, već i jedino krajnje odredište.

Neka Mali Lošinj postane vaša ljubomorno čuvana oaza mira i ljepote. Neka Turistička agencija Mediteran postane vaš prijatelj i partner koji će se pobrinuti za sve ostalo.